Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ευπαλίνειο όρυγμα - ίσως το σπουδαιότερο μηχανικό έργο των Αρχαίων Ελλήνων!


«Τα μαθηματικά φέρνουν κοντά το νερό στη Σάμο» είναι ο τίτλος της εικονοκινητικής ταινίας που δημιούργησαν οι Θ.Π Τάσιος, ο Ν. Μήκας και ο Γ. Πολύζος της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) που χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).


Ένα καταπληκτικό βίντεο για το πώς κατασκευάστηκε το Ευπαλίνειο όρυγμα στο Πυθαγόριο της Σάμου. Αξίζει να το δείτε!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

"Ο Μαθητευόμενος μάγος" του Γκαίτε

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση κουκλοθέατρου, με εξαιρετικές κριτικές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του σχολείου μας την Πέμπτη 03/03/2016.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

"Το ταξίδι Φιλαναγνωσίας του μικρού Πρίγκιπα"


"Το ταξίδι Φιλαναγνωσίας του μικρού Πρίγκιπα" στο 10ο Δημοτικό Αλεξ/πολης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Α', Β΄ & Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
"Αν έρθεις ας πούμε στις έξι το απόγευμα, απ’ τις πέντε θ' αρχίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Όσο πλησιάζει η ώρα, τόσο θα νιώθουμε ευτυχισμένοι. Στις έξι δε θα μπορούμε να σταθούμε πια και θ' ανησυχούμε. Θ'ανακαλύψουμε έτσι την αξία της ευτυχίας! Αν όμως έρχεσαι όποτε να 'ναι ποτέ δε θα ξέρουμε πότε ακριβώς να σου ’χουμε ανοίξει την καρδιά μας...". 
 Κάθε Παρασκευή  στις  6-7 το απόγευμα
θα ταξιδεύουμε με τον Μικρό Πρίγκιπα
σε διάφορους αστεροειδείς...έλα και συ για να το δεις! 
Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας
της Ομάδας Παραμυθιού "Παραμυθία"
σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων 10ου Δημοτικού Αλεξ/πολης 
Με εμψυχώτριες εξαίρετες εκπαιδευτικούς από την Ομάδα Παραμυθιού «Παραμυθία»:
Στέλλα Φουντουκίδου, Κατερίνα Καρακούτα, Ευαγγελία Λόκκα Έναρξη: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Φεβρουαρίου 2016 Διάρκεια εργαστηρίου: τρίμηνος Κύκλος Φεβρουάριος Απρίλιος
Για περισσότερες πληροφορίες και ΕΓΓΡΑΦΕΣ: στο τηλ 6945849355-Δημήτρης Κελεμίδης.
Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ
Το Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας υλοποιείται στο πλαίσιο του
ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ΟΝΕΙΡΕΥΜΑΙ, ΘΕΛΩ, ΜΠΟΡΩ»
του Συλλόγου Γονέων 10ου Δημοτικού Αλεξ/πολης

Φιλικά,
για το Δ.Σ.
ο Πρόεδρος
Δημήτρης Κελεμίδης


Σκαλί - σκαλί, λέξη - λέξη

Το σχολείο μας αλλάζει κι ομορφαίνει! Μια πολύ όμορφη ιδέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστώ από ψυχής τις κυρίες του Συλλόγου για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώνουν, για να ομορφύνουν την καθημερινότητα μας.   

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου




Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 θα εορτασθεί για 13η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. 
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!
Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).
To cyberkid είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των παιδιών, ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.  
Στόχος της δημιουργίας του Cyberkid είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου, όπως είναι η ανεύρεση χρήσιμων πληροφοριών και ψυχαγωγίας. Παράλληλος στόχος είναι και η ενημέρωση για πιθανούς κινδύνους που κρύβονται. 
Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το cyberkid μαζί με τα παιδιά τους, να διασκεδάσουν, να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια. (Το παραπάνω κείμενο είναι μέρος από πρωτότυπο κείμενο της ιστοσελίδας cyberkid)